Veecard

Martin Smith

226 Elwyn Street, New York, NY 10005

Hvem tjener millioner på øresavrunding?

18. april 2012, by Ingar Harsvik, category Penger

1. mai kan vi vinke farvel til ører om vi betaler med kontanter i norge. Da forsvinner det siste betalingsmiddelet vi har hvor vi kan betale med noe som er mindre enn en hel krone. For meg kommer det automatisk opp noen få spørsmål i det dette betalingsmiddelet forsvinner. Hvordan skal man f.eks. få betalt 19.99 på rema 1000 når disse har et supertilbud på 400 gram kjøttdeig? Ikke for det, det er vel en stund siden man kunne betalt 19.99, men fremover må man betale akkurat det samme om rema priser varen til 19.99, 20.49 eller 19.50. Hvorfor blir ikke butikker og andre som setter betaling på varer og tjenesteytelser tvunget, eller pålagt, å prise i hele kroner når man likevel ikke har noen som helst mulighet til å kunne betale det faktiske beløp som blir avkrevd for en vare?

Det som forundrer meg enda litt mer er hvorfor man avrunder om man betaler med et betalingskort? Det er absolutt ingen problem å belaste kortet ditt med eksakt sum som blir avkrevd for varen, enten dette er 19.99, 19.51 eller 20.- akkurat. Likevel er det slik at det skjer en øresavrunding i det man setter inn kortet og blir trekt for pengene på kassalappen. Hvem er det som stikker av med alle disse småørene, for det blir alltid avrundet på samme måte som i butikk og det vil absolutt være penger å tjene på å karre til seg alle disse småørene dette blir i løpet av mange år. «De må jo stå inne for tapet som rundes ned også» vil vel noen si. Det stemmer ikke, for det som rundes ned er ikke penger du får tilbake. Det er penger du likevel aldri har betalt eller vil betale. Det som derimot rundes opp er penger du som kunde betaler inn ekstra, og som ett eller annet ledd stikker av med som ren inntjening. Jeg har vanskelig for å tro det er butikkene som får disse ørene. jeg heller nok mer til at det er de som leverer selve betalingssystemet. Dette er vel i stor grad i norge DIBS/netteller, som igjen er eid av SSB, som i sin tur er eid av staten. Så det man ser er altså at staten igjen meler sin egen kake på bekostning av meg, deg og hvermannsen. Man avskaffer muligheter til å kunne gjøre opp for seg eksakt og stikker hånda inn og skuffler unna det som blir til overs selv. Begynner å minne meg om parasitter som blodigler, slimål og andre uhumskheter som ikke gjør stort annet enn å kose seg på andres bekostning hele det stakkarslige livet de liver. Forøvrig er det litt synd at staten er blitt et slags «oss mot dem» fenomen. For staten, gutter og jenter, det skal liksom være oss det.

One Comment

 1. Tor-Ivar Krogsæter |

  Som Pål Wester påpeker, tar du nok feil her. ««De må jo stå inne for tapet som rundes ned også» vil vel noen si. Det stemmer ikke, for det som rundes ned er ikke penger du får tilbake. Det er penger du likevel aldri har betalt eller vil betale. Det som derimot rundes opp er penger du som kunde betaler inn ekstra, og som ett eller annet ledd stikker av med som ren inntjening.» Som vi lærte på barneskolen, runder man av ned til nærmeste krone fra 0 til 49 øre (til sammen blir dette femti siffer), og opp til nærmeste krone fra 50 til 99 øre (igjen, dette blir femti siffer). Med andre ord: hvis du kommer i kassa og skal betale kr. 210,37, blir dette i kontanter 210,– kroner; butikken har altså «spandert» etter avrundingsreglene 37 øre på deg. Skulle du derimot bli spurt om å betale kr. 210,63, er det du som må legge ut de 37 ekstra ørene.
  «Likevel er det slik at det skjer en øresavrunding i det man setter inn kortet og blir trekt for pengene på kassalappen.» Når du betaler med kort, blir det som påpekt av Wester, trukket det eksakte beløpet.
   
  Det er nok ingen som tjener millioner på øresavrundingene; de går begge veier.

  Svar

So, what do you think ?

 • CommentLuv badge